”Rumänerna skäms för sina tiggare”

0
292

Ge eller inte ge. Förbud eller inte. Organiserat eller inte. Ja, frågorna om det växande tiggeriet i Sverige är många. Men svaren inte lika enkla som frågorna. SVT har besökt hjälporganisationen Liv och ljus som länge arbetat med utsatta romer i den rumänska huvudstaden Bukarest.

Direktören för Liv och ljus, Florin Ivanovici, är mycket tydlig. Florin Ivanovici är chef för hjälporganisationen Liv och ljus i Rumänien. Han säger ett bestämt nej till att ge tiggarna pengar.

florin-jpg

– Vår mycket starka rekommendation är att inte ge pengar till tiggare. Det förvandlar tiggeriet till ett yrke, barnen hemma i Rumänien överges och missar ofta skolan när föräldrarna är borta.  Att ge uppmuntrar till ett liv utan framtid; att flytta från land till land löser inte deras grundläggande problem, säger han.

Liv och ljus har, bland annat i samarbete med svenska Läkarmissionen och Pingstkyrkan, sedan 1995 arbetat med att akut hjälpa utfattiga romer men också mera långsiktigt i syfte att ge dem jobb och ett självständigt och värdigt liv.

– Om ni vill hjälpa de tiggande romerna på era gator, fråga vad de behöver. Prata med dem. Om de behöver mat och kläder, hjälp dem med det. Men inga pengar, säger Ivanovici.

Vill vara kvar i Rumänien

Arbetslösheten bland romer i Rumänien, speciellt på landsbygden, är närmast regel. De flesta romer som tigger i Sverige kommer från småbyar runt städerna Pitesti, Adjud och Babadag. Liv och Ljus planerar nu att försöka hjälpa ett 30-tal romska familjer som tigger i Stockholm tillbaka till ett värdigt liv i Rumänien, så de ska slippa åka ut i Europa och tigga. Därför besökte han Stockholm i vintras.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/rumanerna-skams-for-sina-tiggare

Lasă un răspuns