Rumänien: äktenskap gäller bara man och kvinna

0
301

I Rumänien kan äktenskap endast gälla en man och en kvinna. Det fastslog regeringen nyligen.
Beslutet föregicks av en jättelik namninsamling samt påtryckningar från World congress of families.

För två år sedan samlades 650 000 namnunderskrifter in till stöd för att äktenskap mellan en man och en kvinna ska skrivas in i konstitutionen. Bakom insamlingen stod Alliance of Romania’s families (ARF) som krävde en namninsamling. Men eftersom insamlingen var för snäv geografiskt, avvisades kravet på en folkomröstning. Men ARF fortsatte att driva frågan om en lagändring. För att sätta extra press på regeringen vände man sig i våras till World congress of families (WCF) med en vädjan om stöd.
– Vi gjorde då en skrivelse och samlade in 110 underskrifter från profamilyledare från hela världen. Denna presenterades för majoritetsledaren i det rumänska parlamentet, talmannen för underhuset och för presidenten, säger Don Feder vid WCF.

I juli kom resultatet av gemensamma ansträngningar. Rumäniens regering ändrar visserligen inte konstitutionen, däremot görs en ändring i civil lag. Där framgår nu uttryckligen att äktenskap endast kan gälla en man och en kvinna. Samtidigt understryks att homoäktenskap och homoadoptioner är förbjudet i Rumänien. Inte heller homosexuella partnerskap eller homoäktenskap ingångna i exempelvis andra EU-länder kommer att vara juridiskt giltiga i Rumänien…..

Rumänien: äktenskap gäller bara man och kvinna

Lasă un răspuns