Rumänien: Du är död, Maria

0
152

HELSINGBORG. Maria Skileru går miste om arvet från sin man på elva miljoner kronor. Orsaken är att hon är dödförklarad i Rumänien.
– Dokumentet om min mans död blev förfalskat. Enligt det skulle han dött som änkling. Det innebär att jag också är död. Men jag sitter ju här!
Det var efter att skatteverket lämnat ut mannens dödsfall- och släktutredning till Marias svägerska som problemen började.
Via omvägar fick Maria reda på att mannens förmögenhet i Rumänien skulle betalas ut till svägerskan. Inte till Maria.
Maria och hennes advokat åkte ner till Rumänien och träffade borgmästaren i mannens hemby. Där fick hon se det dokument skatteverket skickat till svägerskan.
Förfalskat dokument
– Det stod att min man var änkling när han dog. Men så stod det inte i originalet. Dokumentet var förfalskat.
– Det känns fruktansvärt. Jag är inte död, jag sitter ju här!

Får ingen svensk hjälp

Maria och hennes man flyttade från Rumänien till Sverige i slutet av 70-talet. Efter sin död lämnade mannen Mihai efter sig närmare elva miljoner kronor. Ärendet sköts nu av rumänska polisen, och de kräver bevis på att Maria lever.
– Skatteverket har skickat intyg på att jag lever. Men rumänska myndigheter vill inte ha långa uppsatser. De vill ha ett enkelt intyg, och det får jag inte.
Marias handläggare på skatteverket, som skickat det tidigare intyget, tycker situationen är beklaglig men att de i nuläget gjort mer än vad som förväntas av dem.
– Det är förfärligt att det har blivit så här. Jag har skickat intyg till den rumänska polisen. Mer än så kan jag inte göra….

http://www.expressen.se/

Lasă un răspuns