Rumänien i kris väljer president

0
221

Mitt i en djup ekonomisk och politisk kris håller Rumänien presidentval på söndagen.

Det finns tolv kandidater, men valet står i praktiken mellan sittande presidenten Traian Basescu och vänsterutmanaren Mircea Geoana.

De båda huvudkandidaterna ligger på omkring 30 procent av rösterna i opinionsmätningarna och lär få mötas igen i en avgörande valomgång den 6 december.

Den första uppgiften för den nye presidenten blir att utse en premiärminister som kan ge landet en arbetsduglig regering. I sex veckor har Rumänien styrts av en expeditionsminister sedan den förra koalitionen mellan Liberaldemokraterna (PDL) och Socialdemokraterna (PSD) sprack efter interna stridigheter.

I mars lovade Internationella valutafonden (IMF), Världsbanken och EU att hjälpa Rumänien ut ur sin ekonomiska kris med ett stödpaket på 20 miljarder euro. Som motprestation skulle statens utgifter skäras ned kraftigt.

Utan en fungerande regering kan inte Rumänien uppfylla sina åtaganden, och medan utbetalningarna är frysta fördjupas krisen.

Basescu har två gånger misslyckats med att få en ny premiärminister godkänd av parlamentet. Presidenten anklagar oppositionen för att "blockera alla försök att modernisera landet"….

Rumänien i kris väljer president

Lasă un răspuns