Rumänien ständigt närvarande

0
206

Den Nobelpristippade Herta Müller flydde 1987 från den rumänske diktatorn Ceaucescus regim. Sedan dess bor den tyskspråkiga författarinnan i Berlin. Men i sitt skrivande hamnar hon alltid i Rumänien och i det förflutna.

Herta Müller har de senaste åren ägnat sig åt att gräva i rumänientyskarnas deportation till Ukraina i det som då var Sovjetunionen efter andra världskriget.

Hennes egen mor var en av dem som deporterades och tvingades bo ett antal år i ett arbetsläger. Herta Müller började arbeta med bokprojektet tillsammans med den rumä­niensktyske poeten Oskar Pastior som också han deporterades till Ukraina.

De två begav sig till Ukraina för att leta efter svar på några av alla de frågor som finns begravna i resterna av arbetslägren. Men för två år sedan dog Oskar Pastior och Herta Müller får själv avsluta arbetet med boken.


Men i sitt skrivande hamnar hon alltid i Rumänien och i det förflutna. … är född 1953 i byn Nitzkydorf utanför Timisoara i Rumänien. … är författare och Rumänien ständigt närvarande

Lasă un răspuns