Rumänska arbetare lämnar barnen kvar

0
206

Desperata föräldrar flyr fattigdomen på den rumänska landsbygden i jakt på arbete i andra EU-länder och lämnar sina barn kvar för att tas om hand av andra.

BALACIU (TT) Sedan Rumänien gick med i EU i början av 2007 har tusentals barn lämnats hos sina mor- och farföräldrar, grannar eller lokala myndigheter. Samtidigt har deras föräldrar sökt jobb, ofta illegalt, på italienska byggarbetsplatser och spanska fruktodlingar.

Fenomenet har ökat sedan Rumänien gick med i EU och öppnat dörrarna för fri rörlighet över gränserna i Västeuropa, säger Mariela Neagu som driver en statlig barnavårdsbyrå.
Föräldrarna ser det som en uppoffring för sina barn, för att ge dem en bättre framtid.
I flera skolor lever mer än hälften av eleverna utan en eller bägge föräldrarna. Många byar i norra och östra Rumänien verkar vara befolkade av bara barn och deras mor- och farföräldrar.

Enligt officiella siffror har 80 000 av drygt fyra miljoner barn antingen en eller två föräldrar som arbetar utomlands. Socialarbetare och frivilliga säger att det verkliga antalet är avsevärt högre.

Bogdan Lacatus var sju år gammal när hans far åkte till Spanien för att söka arbete och han var elva när hans mamma lämnade byn i södra Rumänien för att följa fadern.

Pojken lever nu på ett statligt barnhem och väntar på att föräldrarna ska hämta honom eller att socialarbetarna ska hitta ett fosterhem…
sydsvenskan.se/

Lasă un răspuns