Rumänska gästarbetare utan jobb och pengar

0
194De blev lurade till Sverige och strandsatta i Ängeby utanför Storvreta i augusti. De lovades jobb på Jan Karlsson Skog AB i Storvreta, men i två nätter har de sovit i en bil utanför rumänska ambassaden i Stockholm, utan pengar eller någonstans att sova.

I augusti berättade UNT om hur 50 rumänska män blivit dumpade i Ängeby utanför Storvreta norr om Uppsala. De hade lovats arbete hos Jan Karlssons skogsbolag, JK Skog AB, som är Sveriges största skogsplanteringsbolag.
Men en rumänsk agent, "Diana", hade lurat dem att betala 3 000 kronor för jobbchansen i Sverige, och Jan Karlsson hade bara jobb för 20 av dem.
De hade rest i tre dagar, hade inga pengar och hade sovit på betonggolvet i ett garage när vi träffade dem för en dryg månad sedan.
När UNT kontaktade Jan Karlsson lovade han att ordna arbete åt alla, och inom några timmar ordnades en buss fram som körde alla de 50 männen till Lycksele för att jobba med skogsplantering.
Det här är berättelsen om vad som hände sedan.

Dinu Moldovan från Timisoara är 23 år, han är trött och har ont i hela kroppen. De senaste dagarna har han och fyra andra rumänska män i 20-årsåldern sovit i hans lilla bil utanför rumänska ambassaden i Stockholm. Hemma i Timisoara har han ett uselt betalt jobb som bibliotekarie. Han utnyttjade sin semester och tog tjänstledigt för chansen att arbeta i Sverige. Han, liksom de flesta andra som var med på resan lånade pengar av familj och vänner för att betala agenten Diana.
Nu har de inga pengar till hemresan och ingenstans att sova. Allt de har är 240 kronor, den fallfärdiga bilen och sina kläder. De känner sig lurade och förnedrade.
De berättar att redan när de kom av färjan i Stockholm anade de oråd. Den rumänska agenten Diana och hennes make Angheluta hade följt med i en bil. De flesta av männen reste i en chartrad buss, men Dinu Moldovan hade egen bil. På vägen mot Uppsala avvek plötsligt Angheluta, och Dinu följde efter. Nu vidtog en vansinnesjakt genom Uppland.
– Jag låg bakom honom och han gasade och gasade. Han var uppe i 180 kilometer i timmen och till slut kom han undan. Jag kunde inte fortsätta, det hade slutat illa. Sedan dess har vi inte sett någon av dem. De stack med pengarna, berättar Dinu Moldovan…..UNT

Lasă un răspuns