Rumänskt fokus på filmfestivalen

0
307

Den nya rumänska filmvågen rullar sedan några år fram över världen. I januari träffas Sverige med full kraft när Göteborg International Film Festival visar sex av det senaste årets starkaste rumänska filmer. Fyra klassiker, en Mihail Livada-retrospektiv, kortfilmer, regissörsbesök och seminarier ingår också i festivalens Rumänien-sektion, som genomförs i samarbete med Rumänska kulturinstitutet.

Aurora
Viorel har ett gevär i väskan och ägnar en stor del av sin tid åt att observera en familj på avstånd. Långsamt, långsamt förstår vi vad mannen har i tankarna och vad som driver honom i denna svarta komedi och kriminalhistoria av Cristi Puiu (Herr Lazarescus död) som själv spelar huvudrollen.

Principles of Life
Ytligt sett har den medelålders Emilian ett liv han borde vara nöjd med: bra jobb, gott om pengar, en ung och vacker fru och snart ett nytt hus. Men han stör sig våldsamt på det mesta i sin omgivning – och allra mest på sin tonårige son. Constantin Popescus Principles of Life tar under ett dygn rygg på en konfliktfylld man, övertygande gestaltad av karaktärsesset Vlad Ivanov (4 månader, 3 veckor och 2 dagar), som driver sig själv till vulkanutbrott. Ett fängslande drama om generationskonflikter i det postkommunistiska Rumänien.

Tuesday after Christmas
Efter tio års äktenskap börjar Paul bedra sin fru med dotterns tandläkare. Affären ställs på sin spets till när älskarinnan och äkta makan till slut möts. Den otrogne måste göra sitt val, och det måste ske före jul. Regissören Radu Muntean behandlar i långa, dialogdrivna tagningar ett ämne med välkända ingredienser utan att någonsin hemfalla åt det banala.

Outbound
Matilda är en plågad kvinna som får 24 timmars permission från fängelset för att gå på moderns begravning. Ska hon hämta sin son på barnhemmet och fly landet eller återvända till fängelset för att avtjäna resten av sitt straff? Ana Ularu i en stark huvudroll i debutfilm av Bogdan George Apetri, som kommer att gästa festivalen.

Kapitalism: Our Improved Formula
I sin ögonöppnande och komiska dokumentär Kapitalism: Our Improved Formula visar Alexandru Solomon hur Rumäniens ekonomiska elit har övertagit och utvecklat korruptionen från Ceausescus dagar. Av 462 korruptionsmål som hamnat i rumänska domstolar har noll lett till fällande domar. En klass av ”orörbara” har skapats i landet med lägst BNP av staterna i det forna östblocket och med högst koncentration av miljonärer.

Morgen
Vid gränsen mellan Rumänien och Ungern lever Nelu ett lagom trist liv, tills han en dag tar hand om en turkisk flykting som söker ett bättre liv i Europa. Med humor och allvar visar Marian Crisan, vinnare av Guldpalmen för bästa kortfilm 2008, hur ett enskilt öde kan förvandlas när en medmänniska bryr sig. Rakade hem priser vid filmfestivalen i Locarno tidigare i år. Crisan gästar filmfestivalen.


Klassiker, seminarier, kortfilmer och Mihail Livada
I det rumänska programmet får publiken även möjlighet att stifta bekantskap med fyra klassiker: Reenactment (1968) av Lucian Pintilie, The Stone Wedding (1972) av Mircea Veroiu och Dan Piţa, The Cruise (1981) av Mircea Daneliuc och Contest (1982) av Dan Piţa.

Dessutom visas flera rumänska kortfilmer och en retrospektiv med konstfilmaren Mihail Livada (1908–1992), som levde ihop med poeten Rut Hillarp och bodde i Sverige en stor del av sitt liv. Det rumänska temat kommer att avspeglas i festivalens seminarieprogram, med flera intressanta samtal om rumänsk film i nutid och dåtid.

Ladda ner bilder från de rumänska filmerna från vår mediabank.

Välkommen till Göteborg International Film Festival, 28 januari – 7 februari 2011!


….Rumänskt fokus på filmfestivalen

Lasă un răspuns