Scandalul securistului Oskar Pastior, prietenul Hertei Müller si soc la ICR Stockholm

0
266

Spionskandal skakar Herta Müller

Strax innan Herta Müller tilldelades Nobelpriset i litteratur utkom hennes roman Andningsgunga. Nu avslöjas det att hennes vän Oskar Pastior – poeten som hon delvis baserade boken på – var spion åt den rumänska säkerhetspolisen Securitate. ….

På Rumänska kulturinstitutet i Stockholm ägnade man ett heldagstema åt Oskar Pastior så sent som i maj i år.

Där konstaterar direktören Dan Shafran att beskedet att han skulle ha samarbetat med Securitate nog är en chock för många i Tyskland.

–Oskar Pastior fick ju Tysklands finaste bokpris 2006, omedelbart efter sin död, och till oss i Stockholm kom Ernest Wichner, chefen för Literaturhaus Berlin, för att hylla honom i våras.

Dan Shafran samtalade i går med Herta Müller på telefon. Hon berättade då att hon först hade varit mycket upprörd, men att hon nu än mer kan se hur Oskar Pastior var ett tragiskt livsöde, typiskt för sin tid.

–Kanske var hans samarbete med Securitate mycket kortvarigt. Han köptes ju ut av Västtyskland i slutet av 1960-talet, funderar Dan Shafran.

Svårast är det kanske just nu för Oskar Pastior-stiftelsen i Berlin. Många, även Herta Müller, har glatts åt hur Oskar Pastior hamnade i fokus. Och Nobelpristagaren själv har med stor tillfredsställelse kunnat peka på den nya skylten som sedan en tid har prytt huset där han bodde.

…..Spionskandal skakar Herta Müller

Lasă un răspuns