Scriitorul György Dragománs in presa suedeza din Uppsala…

0
252

Starkt om livet efter diktaturen …

Författaren György Dragomán besöker Sverige i samband med bokmässan.

Tjugo år efter Sovjetimperiets fall är det fortfarande strid ström av böcker som belyser och analyserar vardagslivet under den s k realsocialismen i dess olika nationella varianter. En sådan roman, säkerligen självupplevd i sina grunddrag men med fritt fantiserad handling, är György Dragománs Den vita kungen. Den tilldrar sig någonstans i Rumänien under obestämd Ceausescu-tid men tangerar knappast de stora ledarna utan demonstrerar i stället på ett övertygande sätt hur själva diktaturmentaliteten slår igenom på basplanet, på skolor, arbetsplatser, i hem och "opolitiskt" umgänge.

Jagpersonen, den ungefär 12-årige Dsjata, berättar rappt och intensivt, på ett vardagligt men färgstarkt språk med lätt antydda drag av brådmogen tonåring, om ett antal viktiga episoder i sitt liv. Hans far förs bort till tvångsarbete vid Donaukanalen efter att ha skrivit under "en petition", gänget på hans gata "krigar" på en

György Dragománs Den vita kungen ger en inblick i vardagslivet under diktaturen, skildrad med både indignation och komik, skriver Tore Winqvist.
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=5-AV_ID=960805,00.html?from=puff

Lasă un răspuns