Staden som har styrts av 4 länder

0
130


TJERNIVTSI. I hela Västeuropa och nu även i Sverige driver debatten åt ett enda håll: Blandning av folk och religioner betyder konflikter, ekonomiska problem och på sikt katastrof.

Plötsligt bestämmer rasister debatten.

Vilken befrielse att promenera i den ukrainska staden Tjernivtsi och höra människor tala om hur nyttigt det är när folk och språk blandas och att det går alldeles utmärkt att gnugga diverse religioner mot varandra.

I Tjernivtsi är mångkultur detsamma som välstånd, utveckling och ett gott liv. Etnisk renhet är detsamma som stagnation och tristess.

Jag sitter länge och pratar med en gammal jude, Yosif Bursuk, 78. Han talar om hur det var i början av 1900-talet. Då hade Tjernivtsi sin storhetstid.

– Varje grupp kände sig fri. Tyskar, ukrainare, judar, rumäner, armenier och polacker berikade varandra och skapade en högre kultur.

Mellan den värld Bursuk beskriver, och den värld vi lever i nu, ligger två världskrig och ett kallt krig som delade vår världsdel. Det östra, kommunistiska Europa blev okänd mark.

När Berlinmuren föll för 20 år sedan öppnades en värld som hade varit stängd i decennier. Hur många hade hört talas om Tjernivtsi? Hur många kan hitta staden på en karta?

En tragisk parentes

Ändå var Tjernivtsi för inte länge sedan en av Europas viktiga, en av de stora kulturstäderna…

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6083233.ab

Lasă un răspuns