Tiggare på Västerås gator

0
239

Tiggarna är tillbaks i Västerås. Den här flickan sa till VLT att hon var 17 år och att hon bara talade spanska.Hon säger att hon är 17, men ser yngre ut. Det blåser iskallt. Hon skakar på en liten pappmugg med några mynt på botten och ser bedjande på alla förbipasserande. Tiggarna är tillbaka på Västerås gator.

Tiggarna är tillbaks i Västerås. Den här flickan sa till VLT att hon var 17 år och att hon bara talade spanska.

Att tala med henne är nästan omöjligt, och några fakta förutom hennes ålder är svåra att få. På de flesta frågor svarar hon bara ”no speak”, men när jag säger namnet på några länder nickar hon och säger ”Romania”.

Tommy Lindström vid Västeråspolisen bekräftar att det är från Rumänien som många av tiggarna kommer. De är en del av östra Europas trasproletariat, de allra fattigaste i länder med hög arbetslöshet och utan socialt skyddsnät.
– De kommer från de nya EU-länderna i öst och reser i västra Europa. De kommer när vädret blir varmare. De reser ofta runt till flera städer åt gången, berättar han.

Det är svårt att säga hur organiserat resandet är. Här finns troligen hela skalan, från fattiga människor som tjänar in pengar till familjen till verksamheter där tiggarna bara är redskap för organisatörer som tar alla pengar, tror polisen.

Vad som gäller bland de tiggare som nu finns i Västerås är svårt att säga. Säkert är i alla fall att de reser i grupp, även om de ofta tigger ensamma.
– Förra året kombinerades tiggeriet med att man spelade instrument. Då stannade de bara en tid i Västerås, säger närpolischefen Per Vikman, som vid intervjutillfället inte hade fått in några tips om årets tiggare….http://vlt.se/nyheter/

Lasă un răspuns