Tiggeriexplosionen i Sverige uppmärksammat i rumänsk tv

0
307

“Tiggarnas paradis” kallades Sverige i ett rumänskt tv-program nyligen som väckte starka känslor bland rumäner både i Rumänien och Sverige. Många menar att den svenska staten är alldeles för slapp och vissa börjar dra sig för att tala rumänska på offentlig plats i Sverige.

Ramona_1366

I mars besökte tv-programmet In premiera Sverige för att rapportera hem om tiggeriet i Sverige. Vad de fann här chockade dem.

– Det var väldigt tyst i rumänska medier om de EU-migranter som kommit till Sverige. Den enda jag såg var ett nyhetsinslag om Sverige som tiggarnas paradis. Då bestämde vi oss på tv-programmet där jag jobbar att vi måste undersöka detta.

– Vi blev chockade över hur många rumänska medborgare som befann sig där och hur Sverige hade valt att arbeta med detta. De talar om mänskliga rättigheter om jämlikhet, något som Rumänien inte gjort och antagligen inte kommer att göra den närmaste framtiden, säger Denisa Morariu.

Morarius arbete resulterade i två dokumentärer som skildrar tiggarexplosionens effekter på det svenska samhället, och i sociala medier rasade debatten. Vissa menade att romerna gör Rumänien till åtlöje, medan andra anser att Sverige bör ställa krav på tiggarna och att svenska staten bör utöva påtryckningar på Rumänien.

Åsikter om att svenskar är naiva förekom också, och många nedsättande epitet kring romerna.

Programmen kan ses HÄR och HÄR.

http://avpixlat.info/2015/06/03/tiggeriexplosionen-i-sverige-uppmarksammat-i-rumansk-tv/

Lasă un răspuns