Två rumäner lurade av gamla och sjuka på deras bankkort – utvisas …

0
151

Dom meddelad 2009-06 24

De två rumänska män som i mars åtalades för att ha bestulit och lurat närmare 140 personer på pengar dömdes av Alingsås tingsrätt på onsdagen.

Männen startade sina bedrägerier hösten 2007. Under nästan ett års tid åkte de runt i landet och lurade av gamla och handikappade pengar från deras konton. Männen vistades vid bankomater och läste av koderna till kontokorten som gamla och handikappade slog in. De frågade sedan om de fick växla pengar, och lurade till sig kortet och/eller kontanter genom att låtsas hjälpa till. Sammanlagt kom de över 1,8 miljoner kronor.

I juli ifjol greps männen och de har suttit häktade sedan dess. Rättegången pågick under 31 dagar och sju utav dem hölls i Stockholms tingsrätt, resterande i tingsrätten i Alingsås. Åklagaren har betecknat brottsligheten som grov och yrkade på åtta års fängelse.

Alingsås tingsrätt dömde

  • Paul Eduard Radu, född 81-07-12, för grov stöld, försök till grov stöld, egenmäktigt förfarande, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri samt förberedelse till grovt bedrägeri till fängelse 5 år därefter utvisning med förbud på livstid att återvända till riket. Radu saknar fast bostad i Sverige och är medborgare i Rumänien.
  • Dumitru Moise, född 65-03-87 (oklart persnr. enligt domen), för grov stöld, försök till grov stöld, egenmäktigt förfarande, grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri till fängelse 3 år därefter utvisning med förbud på livstid att återvända till riket. Moise saknar fast bostad i Sverige och är medborgare i Rumänien.

De ska solidariskt utge skadestånd med 1,5 miljoner kronor till banker och försäkringsbolag (7 st) samt över 800.000 kronor till 135 målsäganden.

.. Två rumäner lurade av gamla och sjuka på deras bankkort – utvisas

Två rumäner lurade av gamla och sjuka på deras bankkort – utvisas på livstid

Lasă un răspuns