Två rumänska medborgare fast i bedrägerihärva

0
12

En omfattande bedrägerihärva med skimmade bankkort håller på att nystas upp. Kontokorten har främst kapats på olika bensinstationer i Malmö. Två män har nu gripits i Ungern misstänkta för delaktighet i härvan.

Männen, som är rumänska medborgare, hade 108 falska bankkort på sig när de greps. Deras roll är ännu oklar men de kan ha fungerat som "målvakter." Kortkoder har också lagts ut till försäljning via internet. Polisen misstänker att hjärnorna bakom brottet kan finnas i Malmö.
Enligt Kenneth Svenning, utredare på bedrägeriroteln i Malmö, är det första gången en så omfattande härva av det här slaget avslöjats i Sverige.

Polisen i Malmö har hittills fått in drygt 200 anmälningar om skimmade kort. Och bedragarna har kunnat plocka ut över 1,5 miljoner kronor. Utöver obemannade bensinstationer har en del kortkapningar även gjorts på några uttagsautomater i Malmö.
– Uttag med de skimmade korten har gjort över hela världen. Främst i USA, men även i Trinidad, Filippinerna, Spanien, England och Ungern. Men några av kortnummerna har även använts i Malmö, berättar Kenneth Svenning.
– Av de drygt 200 personer som hittills anmält att de fått sina bankkort kapade och konton tömda har ungefär hälften tankat på någon obemannad Shellstation i Malmö. Det stora flertalet på Eriksfältsgatan eller Bellevuevägen. Men även några andra bensinbolag ser ut att ha drabbats.

Det är sedan den 18 juni som polisen fått in anmälningar om skimmade kort i härvan. Inom loppet av nio dagar hörde 166 drabbade personer av sig. Antalet anmälningar har nu planat ut efter att en lång rad med bankkort har spärrats.

Utredningen hos bedrägeriroteln tog ny fart när de två männen greps i Ungern. Det visade sig att många av de falska kort som de hade på sig hade kontonummer som stämde överens med de kort som kapats i Malmö….

http://www.skd.se/

Lasă un răspuns