Vad är det som är så häftigt med Rumänien?

3
300

…Lisa Olaison, som med utställningen "My east Eden" visar bilder från Rumänien på restaurang Gusto i dagarna fyra.
– Jag har alltid tyckt det varit häftigt med östeuropa. Det är en miljö som skiljer sig från Sverige och där finns ett samhällsklimat som vi inte har här. Men framförallt så finns det fantastiska människor där.

De flesta tänker på sniffande gatubarn, barnhem och Ceausescus enorma hus när man säger Bukarest. Är det den sidan du vill visa eller en annan?
– Att det finns gatubarn, en fejkad Champs-Èlysées och ett stort vitt hus där, det vet folk. Om man vill se en bild på Ceausescus hus eller tragiska bilder på gatubarn får man titta någon annanstans. För mig är det de fantastiska människorna i vardagen som är intressant. Jag kom inte till Rumänien som journalist eller hjälparbetare. Jag fick chansen att leva i den vardagliga verkligheten som en av dem.Du beskriver din upplevelse av vistelsen som både förfärande och förförande på samma gång. Berätta.
– Det var inga rosor i betongen som min kanske lite naiva bild var när jag kom dit. Det blev till att leva fyra månader i en grå etta på åttonde våningen med en hetäckningsmatta över hela rummet och en hiss som funkade ojämna tisdagar. Jag är glad att jag inte är född där och lever där och blir ödmjuk inför vad jag har här i Sverige. Men jag är fortfarande en Rumänienvän trots att jag inte adopterat något rumänskt barn ännu…

http://www.vt.se/

3 COMENTARII

 1. Ni Svenskar föredrar att skriva och snaka bara skit om Rumänien!!!
  Ni borde lära er från de istellet!!!!
  det käns som någon saboterar bilden av Rumänien jämt!!! om man vissar en bild från den vackra landet och dess folk so vissar ni någon starkast tzigenare eller gatubarn och så!!! aldrig äkta Rumäner som har det bra!!!
  ni suger !!! och kommer aldrig att komma i närheten av att vara som de!!! på alla möjliga sätt!!!

  Ps: escuse me francaise!!!

 2. Det är inte så konstigt att media endast visar upp negativa sidor av Rumänien. Media gör det media förväntas göra, även om „vi” i Sverige gärna vill tro att „våra” journalister är objektivare och lystrar till en högre moralisk kod än sina kollegor från andra länder. Jag vågar nästan påstå att rumänska journalister är mer objektiva i sin yrkesutövning än de flesta utbildare/journalister i Sverige. Men bara nästa.

  Det är inte intressant för media att visa upp positiva sidor av Rumänien. Det säljer helt enkelt inte. Ett limsniffande, undernärt barn i någon obskyr övertraffikerad korsning säljer fler lösnummer, drar fler tittare och spär på den redan „gud-vad-bra-vi-har-det” mentaliteten som sedan länge inlett „vår” sk civilisations sönderfall. Och inte minst – även journalister måste äta då och då…

  Men hon, Lisa Olaison, har varit i Rumänien under en längre period. Varför kritisera henne? Hon ljuger inte. Det finns allvarliga problem i Rumänien. Eller är vi alla här i Sverige för att, tja, för att vi inte hade något bättre för oss än att åka så långt norrut?

  Ibland önskar jag att mina landsmän kunde vara lite mindre rumänska och börja lyssna på kritiken och begrunda ehuru det måhända inte är så att den som framförde kritikern har rätt. Men icke. Antingen håller man tyst eller så blir man tvärförbannad. Av eller på. Det påminner lite grann om partikelfysik – av eller på, upp eller ner. Nåja…

  De rumäner som försöker passa in, de allra flesta med andra ord, gillar inte debatter eftersom dessa allt som oftast förväxlas med regelrätta gräl. Jag är likadan. Jag är också rumän. Men jag är också svensk och inser att roten till de flesta av Rumäniens problem är att man undviker att debattera.

  Rädslan för konflikt, för övrigt en rädsla med rötter så komplexa att det är en helt annan diskussion och måhända ännu ett Nobelpris i litteratur, låter tjuvarna styra Rumänien ostört.

  Rumänen, formad av historien, ser tyst på. Att vara tyst, att inte se, att inte beblanda sig var länge en garant för livet.

  Lisa Olaisons fyra månader i Rumänien har endast visat henne resultatet. Orsakerna hinner man inte se på bara fyra månader. Det tar mycket, mycket längre tid än så…

  Men likt förbannat har hon rätt. Och du och jag, vi som är rumäner måste acceptera vårt ansvar. Chiar dacă suntem luaţi de fraier atunci când încercăm…

  B.

Lasă un răspuns