Vem kan hjälpa rumänerna?

0
318

Ända sedan Rumänien blev EU-land har rumäner sökt sig bort från sitt fattiga hemland för ett bättre liv utomlands.
EU-medlemskapet ger dem rätt till det. Det råder fri rörlig och fri arbetsmarknad inom EU.
I början var det till Europas storstäder fattiga rumäner sökte sig, men nu är det inte längre bara storstäderna som får påhälsning av lycksökande fattiga rumäner. Bland annat i Jakobstad växer irritationen över tiggare som låtsas vara musikanter, men som knappt kan spela en ton.
Och nu har rumänerna också hittat till Nykarleby, visserligen i akt och mening att söka jobb, men förutsättningarna för att det ska lyckas är ganska hopplösa. Så någon annan utväg finns inte för rumänerna än att tigga – antingen med dragspel eller utan. Tiggeri är inte heller förbjudet i vårt land. Det är laglig verksamhet rumänerna sysslar med ifall tiggeriet inte sker på ett aggressivt eller hotfullt sätt.
ÖT berättade i går (20.08) om en rumänsk familj som först bodde i ett litet rum med jordgolv i ett fähus i Nykarleby. Nu har familjen slängts ut därifrån och bor i sina bilar.
Naturligtvis är det inte värdigt att folk ska bo så, men man kan också fråga sig varför de rumänerna som anlände först kallade till sig andra i familjen innan de själva lyckats ordna upp sin situation. Nu lever gamla föräldrar och minderåriga barn i samma eländiga förhållanden i ett främmande land.
För socialmyndigheterna i Nykarleby är situationen ny och socialsekreterare Carola Lindén väljer att se rumänerna som turister. Rumänerna har inte kommit för något specifikt jobb och socialmyndigheterna utgår från att de planerat sin vistelse och att de vet när de ska åka tillbaks. Därför ser man ingen anledning att ta sig an dem.

http://www.ot.fi/story.aspx?linkID=81548&storyID=46860

Lasă un răspuns