Vi rekommenderar 3 rumänska filmer…

0
315

Så firade vi jordens undergång

Så firade vi jordens undergång var Rumäniens Oscarsbidrag och är samproducerad med tungviktarna Martin Scorsese och Wim Wenders.
Filmen utspelar sig 1989 under den rumänske presidenten/diktatorn Nicolae Ceausescus sista år vid makten. Det börjar med skolkamraterna Eva och Alexandru. Den senare välter en staty av Ceausescu och när de ska tvingas erkänna inför klassen så vägrar Eva och blir därför förflyttad till en yrkesskola. Nu följer en episod när vi får en inblick i familjens och grannarnas liv under kommunistregimen och Evas vardag på yrkesskolan. I nästa episod träffar hon Andrei som vill fly från Rumänien med henne och vi får följa deras förberedelser. Den sista episoden handlar om Evas sjuårige lillebror Lalalilu som bestämt sig för att mörda Ceausescu.

 

12:08 ÖSTER OM BUKAREST

Svart komedi.I denna stilsäkra långfilmsdebut, med en stor dos underfundig humor, kastas vi rakt in i ett rum mättat av rumänsk bakfylleångest. Vi befinner oss i en fattig by på landsbygden, där alla känner alla, elektriciteten knastrar betänkligt och livet går sin gilla gång. Historieläraren Manescu vaknar med huvudvärk och minnesluckor, torr i halsen och med skulder upp över öronen. När telefonen ringer vill han helst inte svara. Han har helt glömt bort att han just denna dag väntas medverka i den lokala tv-kanalens pratshow. Temat är revolutionen 1989 och han ska tillsammans med programledaren Virgil, pensionären Piscoci och diverse tittare, reda ut om – och i så fall när – revolutionen verkligen ägde rum just på deras lilla ort. Eller hakade de bara på det allmänna flaggviftandet i Bukarest när folkupproret väl var ett faktum?

HERR LAZARESCUS DÖD

Tragikomedi. En rumänsk film som är två och en halv timma lång och som handlar om hur en sjuk, lätt alkoholiserad man under närmare ett dygn körs runt i Bukarest från sjukhus till sjukhus utan att få vård låter inte särskilt upplyftande. Men jag försäkrar: Herr Lazarescus död som berättar om denne allt sjukare änkling är underhållande, tragikomisk och inte för lång. Filmen är regissören Cristi Puius andra och rikt belönad bland annat med pris i Cannes.
Det hela börjar i Lazarescus skitiga lägenhet, där han bor med tre katter. Han har spytt från morgonen, har ont i magen, ont i huvudet och ringer efter ambulansen som inte kommer – först när grannarna ovilligt inskrider anländer den med syster Mioara, som inser att han är sjuk. Men sjukhusen saknar plats. På ett tas prover, på ett annat röntgas han, på ytterligare ett vägrar läkaren operera därför att Lazarescus inte vill ge sitt skriftliga medgivande ("men kör runt honom ett tag så att han faller i koma och kom tillbaka då").

Lasă un răspuns