VIDEO. Cersetorii români din Luleå au primit cazare, mîncare si locuri noi de dormit pentru a se adaposti de gerul suedez

0
378

De hemlösa rumänernas lokal i Svartöstaden utanför Luleå har dömts ut av räddningstjänsten på grund av brandrisken och utrymdes på måndagen. Istället blev de hänvisade till ett nytt härbärge i Gammelstad.

4550840

– Jag tycker att man måste tolka lagar och riktlinjer med klokt huvud. Det är en humanitär fråga. Folk ska inte behöva frysa ihjäl när man är i Luleå och sedan ska vi på bästa sätt försöka hjälpa dom hem. Jag tycker vi har en skälig nivå i Luleå som vi kan stå upp för säger Mikael Lekfalk, socialchef vid Luleå kommun.

Det är Ektjärns dagverksamhet som görs om till härbärge och det räddar jul- och  nyårshelgerna för de hemlösa rumänerna.

Lokaler för 22 personer

Lokalerna är på ett och samma plan och i avsevärt bättre skick än den gamla. Men bara 22 personer får vistas där samtidigt.

–  Det är bra att det finns en bedömning på hur lokalen är anpassad och vi försöker förhålla oss till det.  Det vi har märkt de sista dagarna är att antalet personer har sjunkit så vi gör bedömningen att vi kan klara den gränsen under helgerna och det är viktigt att det är säkra och bra förhållanden i lokalen, säger Mikael Lekfalk.

Mer hållbar lösning

I dag anlitas ett vaktbolag för tillsyn av lokalen, men på sikt ska det bli en mer hållbar lösning på ideell basis.

–  Då handlar det mer om att vi försöker ha en mer permanent verksamhet med en ideell organisation i. Men vi har inte formellt uppdrag än, men det kommer och jag  tror att vi kommer att hitta bra lösningar, säger Mikael Lekfalk.

mai mult la :   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/ny-sovplats-for-rumanerna

 

Rumäner får boende i Norrbotten

Många av tiggarna har lämnat Luleå

„Det är inte tänkt att man ska komma tillbaks”

Alex är tillbaka i Luleå

 SVT

En fyra för 45 personer

Lasă un răspuns