VIDEO Postul national suedez – Suedia are nevoie de o strategie nationala in privinta tiganilor romani

0
222

I en ny utredning om diskrimineringen av romer konstaterar man att antiziganismen – rasism riktad mot romer – är ett strukturellt problem i det svenska samhället.

Enligt utredningen, som letts av Maria Leissner, slås romerna ut ur på flera sätt i samhället.

-Våra uppskattningar visar att uppåt 80 procent av alla romer saknar jobb och kan inte försörja sig själva. Och de allra flesta romer har enligt våra uppskattningar ingen komplett grundskoleutbildning – bland annat för att barnen inte känner sig säkra när de går till skolan. De lever i en underutvecklingsbubbla mitt inne i ett välfärdssamhälle, säger Maria Leissner i Gomorron Sverige.

Nationell strategi
Enligt Leissner är välfärdsgapet till romerna enormt och hon vill se att man fokuserar på romernas rättigheter och att de, precis som andra, ska få komma fram i samhället – något de hindras från i dag. För att göra detta möjligt föreslår Leissner bland annat en nationell strategi.

-Vi föreslår att regeringen säger att romer inom 20 år ska ha samma chans som andra. Så den rom som föds nu ska om 20 år kunna gå ut i livet utan att vara mer diskriminerad på arbetsmarknaden, letar lägenhet eller rör sig i samhället över huvud taget. Men då krävs det en rejäl satsning och att man etablerar ett romskt sekretariat.

Dessutom föreslås en försoningskommission som ska gräva fram de övergrepp som begåtts mot romer i Sverige och att romerna ska representeras inom politiken, vilket i de i princip inte alls görs i dag.

….

"Behövs en nationell strategi för romer"

Lasă un răspuns